Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

A Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület 2018 nyarán alakult lelkes, hagyományokat tisztelő és ápoló kónyi és környékbeli fiatalokból

A Kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület 2018 nyarán alakult lelkes, hagyományokat tisztelő és ápoló kónyi és környékbeli fiatalokból. Az Egyesület elsődleges célja Kóny község, valamint a néptánc és népzene hagyományainak ápolása és továbbadása a fiatalabb generációk részére. Egyesületünk égisze alatt működik a Kónyi Néptáncegyüttes és a Délceg Kónyi Bika Ifjak Legénycéh, mely immár fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte.
A Kónyi Néptáncegyüttes több, mint 20 éve működik – mondhatni – rendületlenül, és nem hagyja veszni a Rábaköz hagyományait; faluja kulturális örökségeit, közülük is – az országszerte ismert – híres kónyi verbunkot.
A tánccsoport nevéhez számos kónyi rendezvény fűződik, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek nemcsak Kónyban, hanem környékén is. Ilyen események az újévköszöntő disznótoros, a húsvéti locsolás, táncházak szervezése, illetve a kónyi búcsúi verbunktalálkozó.
Az egyesület elnöke: Kiss Miklós.