Tőzegtavak Horgász Egyesület

Tőzegtavak Horgász Egyesület

Az egyesület 1994-ben alakult, tevékenységi köre horgásztatás, szabadidős tevékenységek szervezése, bonyolítása. Jelenleg tagjainak száma 196 fő.

A „Tőzeg –tó” horgászvíz Kóny Község Önkormányzata tulajdona, melyet az egyesület bérel. A tó a község határában, a településtől 1,5 km-re délnyugatra, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található. Területe 22 hektár, átlagos vízmélysége másfél méter, jellemző halai: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa és a keszegfélék.
Egyesületi tagok társadalmi munkában végzik a szükséges adminisztrációs és gazdasági munkákat.
A tóhoz vezető utakat, a tó környékét szintén a tagság gondozza.
Az egyesület működése során Csónakkikötőt létesített, a tagok egy része csónakkal horgászik. Ferde csúszda is kiépítésre került, mely a csónakok vízre helyezését illetve vízről való kiemelését segíti elő. A part egy szakasza meg lett erősítve, halasításkor a tartálykocsi közelebb tud állni a vízhez. Ezáltal a halakat kíméletesebben lehet a csúszdán a vízbe engedni. Pályázatok benyújtásával próbálják a hal állományt növelni, kisebb-nagyobb sikerrel.
2006 évben környezetbe illő nádtetős beálló épült, rossz idő esetén a horgászok védelmét szolgálja, esetenként a horgászok és családtagjai, baráti társaságok terület piknikezési lehetőségét is kihasználják.
A parti horgászok közlekedését elősegíteni a fahíd építése hivatott.
Minden évben horgász verseny kerül megrendezésre, ahol gyerek, ifi, felnőtt kategóriában mérhetik össze ügyességüket, szerencséjüket a versenyzők. A résztvevők a helyszínen készült halászlé mellett beszélhetik meg a verseny részleteit.
A falu rendezvényei közül a Majális keretében megrendezésre kerülő főzőversenyen a horgász egyesület immár hagyományosan halászléfőzéssel képviseli magát.